Darmtherapie

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 1 op de 4 Nederlanders met darmklachten rondloopt. Deze klachten kunnen een zeer negatieve impact hebben op je energieniveau en sociale leven. Vaak voorkomende klachten zijn diarree, obstipatie, wisselende ontlastingen, gasvorming, winderigheid. Ook maagklachten als opboeren, last van maagzuur, vol gevoel en misselijkheid komen regelmatig voor. Daarnaast kunnen problemen met de spijsvertering uiteindelijk leiden tot klachten aan de huid (psoriasis, eczeem), aan je spieren en gewrichten en kan het invloed hebben op je stemming

Als ik mijn cliënten vraag hoe hun ontlastingspatroon is krijg ik vaak te horen ‘goed’ of ‘normaal’. Voor veel mensen zijn buikklachten normaal geworden en vinden ze het niet vreemd dat ze regelmatig diarree hebben, of maar 2 keer per week ontlasting hebben. Veel mensen hebben al zolang klachten dat ze niet meer weten wat normaal is.

Voor andere geldt juist dat de klachten zo erg zijn dat er al onderzoeken bij de huisarts of een MDL-arts hebben plaatsgevonden. Soms wordt er daadwerkelijk een oorzaak gevonden, denk daarbij aan ontstekingsziektes zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa.  Of een overgroei aan bacteriën in je dunne darm, SIBO. Maar nog vaker wordt er geen directe oorzaak gevonden en krijg je de diagnose PDS: Prikkelbare Darm Syndroom. Maar dat je darm ‘geprikkeld’ is, merk je zelf ook wel. Alleen weet je nog steeds niet waarom.

Om erachter te komen wat er met je darmen aan de hand is, moeten we een kijkje nemen in je darm. Dat doe ik door je ontlasting uitgebreid te laten onderzoeken. Tijdens dit onderzoek wordt onderzocht:

  • je microbioom (darmflora):
    welke beestjes zitten er in je darm? Hoe is de samenstelling? Van welke beestjes heb je er teveel? Van welke juist te weinig? Is er sprake van Candida? Zijn er parasieten aanwezig?
  • je spijsvertering:
    wordt alles wat je eet ook daadwerkelijk opgenomen in je lichaam? Hoe is de vertering van eiwitten? Hoe van vetten en koolhydraten? 
  • je immuunsysteem:
    Zijn er ontstekingen? Hoe is de kwaliteit van je darmslijmvlies? Is er sprake van een hyper permeabele darm (Leaky Gut).

Op basis van dit onderzoek vinden we bijna altijd de bron van je klachten. Het kan zijn dat de uitslag aanleiding geeft tot verdere onderzoeken. Bijvoorbeeld een voedselintolerantietest, of dat er aanwijzingen zijn van een bacterie overgroei in de dunne darm (SIBO).

In de behandeling van de darmklachten staat voeding centraal! Om de darmen te herstellen moet je bijna altijd je voedingspatroon aanpassen. Op basis van de uitslag van het ontlastingsonderzoek èn jouw huidige voedingspatroon bekijk ik welke voeding jij (tijdelijk) beter niet kan eten en wat je juist extra kan toevoegen. In mijn advies kijk vooral naar wat je wel kunt eten, wat je lekker vindt en hoe je dat het makkelijkste in jouw dagelijkse leven kan toepassen. Daarbij kan het zijn dat je supplementen voorgeschreven krijgt die bijdragen aan het herstel van je darmen.

Afhankelijk van de klachten en situatie kan het herstellen van de darmen een aantal maanden tot een jaar duren. Bovendien zal de aanpak stapsgewijs verlopen.

Wil je weten wat ik voor je kan doen? Een telefonisch kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Contact opnemen kan via email: info@gezondmetirene.nl of bel met tel.: 0642805766.